Strony

wtorek, 5 marca 2013

DOMOWY KREM "KINDER BUENO"

W dzieciństwie batoniki "Kinder Bueno" były moimi ulubionymi, więc kiedy zobaczyłam przepis na domowy krem na tym blogu nie mogłam go nie zrobić ! :) 
Jest dobry, ale do kremu z batonika jeszcze troszkę mu brakuje :P
Można wykorzystać go do naleśników, placuszków, wafli oraz ciast. 

Justyna


Składniki:
  • 100 g orzechów laskowych
  • pół laski wanilii
  • pół szklanki pełnotłustego mleka
  • 1,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • kostka dobrego, niesolonego masła
  • 3 łyżki wielokwiatowego miodu
Przygotowanie:W garnuszku, na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy do niej ziarenka wanilii i czekamy aż całkowicie się rozpuści. Orzechy delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przesypujemy do miski, zalewamy ciepłym, waniliowym masłem i na wolnych obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy świeże mleko oraz miód. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki :).

wizualizacje poznań

24 komentarze:

  1. Jaka pyszna, słodka rozpusta;) Coś czuję, że ten krem będzie mi się śnił po nocach dopóki go nie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) na pewno wykorzystam przepis do fajnego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kinder Bueno.... OMG, ten wafelek jest wprost idealny, naprawdę. Chyba żaden kupny słodycz nie umywa się do tej rozkoszy. A ja również robiłam krem Kinder Bueno! Tylko z własnego autorskiego przepisu - ten z tego blogu zdecydowanie zbytnio smakuje dla mnie mlekiem w proszku. Ja robiłam taki: http://gingerbreath.blox.pl/2013/02/Krem-Kinder-Bueno.html
    Również nie jest idealny, ale będę próbować dalej! <3 Pozdrawiam słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. UWIELBIAM TEN KREM!!! Aaaaa nie wierze, jaki świetny przepis! Koniecznie będę musiała go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski przepis! Już go wydrukowałam i niebawem koniecznie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem naprawdę ciekawa smaku, bo skład ciekawy. Bardzo słodki efekt?

    OdpowiedzUsuń
  7. MasterofDisaster: Też była bardzo ciekawa, użyłam 2 łyżek miodu do kremu. Według mnie nie był bardzo słodki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa nazwą, ale składniki kremu bardzo kuszące :))

    OdpowiedzUsuń
  9. musi być pyszny, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis... trafia na listę rzeczy koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszny ! Nie jadłam nigdy takiego, domowego kremu, więc chętnie wypróbuje przepis :)
    Intryguje mnie tylko to, czy pasuje on z Wasą ?;;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Kulinarna Fuzja: Mi bardzo zasmakował ten krem z Wasą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda :-) i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ mam ochotę na ten krem :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. czy zamiast orzechów laskowych mogę dodać orzechy włoskie?rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak oczywiście. Osobiście jednak polecamy orzechy laskowe - mają specyficzny smak i idealnie pasują do tego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę go zrobić dla mojego Malucha ... i dla siebie oczywiście;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Doskonały, moje dzieciaki oszaleją!

    OdpowiedzUsuń
  19. To przysmak nie tylko dla małych dzieci :)
    Dzękuję za przepis, wykorzystam go do specjałów świątecznych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń